fredag 16 maj 2008

Vi fortsätter på Pikk

Pikk är, precis som namnet antyder en lång gata. Om man fortsätter mot sjösidan passerar man bl a svenska ambassaden och till sist når man ett imponerande knubbigt torn. Det är Paks Margareeta (Feta Margareta på svenska)och här finns Estlands Marinmuseum. Låter kanske inte så roligt men det är en imponerande samling och intressantare än man kan tro.



Muséet är öppet onsdag till söndag klockan 10-18. En familjebiljett kostar 70 EEK. Rundar man tornet, går förbi Estonia-monumentet och går nerför alla trapporna hörs det marschmusik. Den kommer från Minmuséet som är en slags fillial till Marinmuséet. Man behöver varken vara krigshistoriker eller morbid för att bli imponerad och fascinerad.



Estlands historia är präglad av konflikter och ockupationer. Att antikaffärerna ofta innehåller mer krigsmemorabilia än rara blommönstrade kaffeserviser är därför inget underligt. För mig som är barnbarnsbarn till en estnisk officer känns det extra viktigt att besöka de här muséerna med mina barn. Vare sig vi vill eller inte är dessa hiskliga bomber en del av vår familjehistoria precis som den öppna fiskebåten som visas på Marinmuséet. Det var nämligen i en sådan min morfar kom till Sverige mitt under brinnande krig.

I morgon blir det ett betydligt lättsammare inlägg. Vi kollar in mitt favorithotell i Tallinn och åker på utflykt.

Idag blev det visst magert med inredning. Jag har varit borta nästan hela dagen och varit på intervju hos ett bemanningsföretag. Får se vad det leder till.

*kram*

1 kommentar:

Tidsmästarinnan sa...

men åker man till Estland vill man ju lära sig lite mer om historien också, även om den är mörk bitvis.

Tack igen för fint tips!