söndag 18 maj 2008

Hotellspaning i Pärnu

För precis ett år sedan gjorde jag tre veckors säljpraktik på ett spa- och konferenshotell i Pärnu som är Estlands sommarhuvudstad. Främsta skälet till det är den flera km långa sandstranden som är badbar redan tidigt på säsongen eftersom Pärnuviken är så långgrund. Nu var det visserligen ovanligt varmt i maj förra året men hela familjen utom jag badade i slutet av maj.

Vill man bo på hotell i Pärnu finns mycket att välja på men det gäller att boka tidigt. Pärnu är ett extremt populärt turistmål och eftersom det är en kurort finns det turister här året om. För egen del föredrar jag Pärnu i maj-juni innan säsongen har kommit igång på allvar och man slipper trängas överallt.

Eftersom jag praktiserade på ett hotell fick jag förmånen att åka Pärnu runt och titta på andra hotell också ihop med säljavdelningen. För att kunna orientera sig är det bra att ha en karta också. Fram med kartan så börjar vi!Vi börjar med min praktikplats Hotell Strand som ligger fem minuters promenad från stranden på A.H Tammsaare pst 35. Strand är fyrstjärnigt och som alla hotell i Pärnu med självaktning har man spaavdelning, skönhetssalong samt gym och bastu. Dessutom har Strand flera konferensrum och nattklubb. Ljust, fräscht och modernt är mitt bestående intryck av hotellet.Om man promenerar in mot centrum längs A.H Tammsaare pst passerar man Hotell Astra som har nr 24B. Ett rejält stenkast från stranden och nära även till vattenparken som ligger bredvid Tervise Paradiis. Nybyggt och fräscht men dubbelrummen kändes lite små - räkna med massiv trängsel om ni klämmer in en extrabädd i ett dubbelrum. Men läget är bra, det finns skönhetssalong, bastu och bubbelpool så är man bara två funkar Astra jättebra.Med riktigt toppläge precis vid stranden ligger Tervise Paradiis "Hälsans Paradis". Fyrstjärnigt och granne med vattenparken är det här perfekt för barnfamiljen. Vi har bott där och fick två dubbelrum som fungerade som ett familjerum tack vare att det gick att öppna en dörr mellan rummen. Smart! Maten däremot får minus, en hotellfrukost ska enligt min mening kännetecknas av lyx, mångfald och lite flärd. Tervises frukostbuffé är den minsta jag sett. Men rummen är rymliga och sängarna otroligt sköna. Spaavdelningen är enorm och här finns olika spapaket att välja mellan. Perfekt för dig som vill förena semester och kroppslig tusenmilaservice. Tervise Paradiis har Side 14 som adress.Vill man stoppa tårna i sanden direkt när man kliver ut genom hotellentrén ska man boka rum på Ranna Hotell. Ranna tillhör numera Scandic vilket gör att man vet vad man får, bl a en härlig frukostbuffé. Ranna är en av Pärnus mest välkända byggnader och är ett klassiskt hotell. Lite luggslitet men renoveringar görs stegvis och läget är superbt. Adressen är Ranna pst 5.Nästa hotell är allt annat än standard. Ammende Villa ligger på Mere pst 7 och är en gammal privatbostad som byggts om till hotell. Trestjärnigt med ambitionen att bli fyrstjärnigt och med lyxig inredning är det här det perfekta hotellet för bröllopsmottagningar och smekmånad. Fast småbarnsfamiljen bör nog välja ett annat hotell, den uppstoppade björnen i hörnet av matsalen kan skrämma skiten ur vilken kaxig treåring som helst. ;-)Ett annat relativt nyöppnat hotell är Villa Wesset som har ett förflutet som privatbostad åt en konfektfabrikör. Några av rummen har sovloft och lämpar sig mindre väl för barnfamiljer. Men rummen är mysiga och hotellet är som gjort för en weekend på tu man hand. Maten i restaurangen är god, jag har ätit lunch där. Läget vid Supeluse 26 är optimalt, nära både till centrum och stranden.

Nästan granne med Villa Wesset på Supeluse 22 ligger Hotell Delfine och Villa Mare. Båda har samma ägare. Gillar man gult, ockra och terrakotta har man hamnat på helt rätt hotell. En del av rummen är ganska små men mysiga.
Villa Mare är en lyxig variant av vandrarhem med kök för självhushållning som man delar med de andra gästerna. Rummen är stora och lyxigt inredda. Ett bra alternativ om man vet med sig att man snabbt tröttnar på restaurangkäk.Vid gågatan Rüütli på nr 44 ligger Best Western Hotel Pärnu med klassisk öststatsfeeling och orange gardiner i några av rummen. Inte mitt val även om läget är bra. Det finns fräschare alternativ. Tro mig.Vill du insupa gammaldags atmosfär och äta helstekt gris till frukost är Sankt Peterburg ett givet val. Centralt läge mitt inne i centrum på Hospidali 6 ligger denna lyxiga pärla med rustikt inredd matsal och välkammade mattfransar. Bastuavdelning och vinkällare nere i källaren ger pluspoäng. Inte precis för barnfamiljen men något för trötta småbarnsföräldrar att drömma om. :-)Ett bra familjehotell är Carolina Hotell på Ringi 54B nära Pärnuån och centrum. Fräscha rum, skönhetssalong och bra läge gör att Carolina är ett hotell jag gärna vill testa att bo på. Ett bra val för barnfamiljen.Vacklar hälsan och centrumhetsen känns för svår kan Hotell Emmi vara ett alternativ. Det är ett fd sanatorium som numera är ett spahotell. Bastanta tanter och kulmagade äldre herrar som spatserar runt i badrock är en frekvent syn. Läget på Laine 2 gör att det blir långt in till centrum och till stranden.

Pust, det var alla. Det blev långt måste jag säga. I morgon ska jag försöka vara lite mer kortfattad. Då ska jag visa lite barnvänliga utflyktsmål runtom i Pärnu.

Stort tack till alla er som läser och kommenterar! Det är roligt att få veta lite vilka det är som läser här. Välkommen åter!

*KRAM*

3 kommentarer:

Smillan sa...

OJ oj det va en hel del. Nu är det bara att välja och vraka.

Lotta sa...

Hej vännen!
Du är ju som en vandrande resekatalog. Tycker att hotellen borde ge dig lite bonus för all den reklam de får! :-D

Ha en riktigt härlig dag!
Kram
Lotta

Maria sa...

Kul att läsa dina kommentarer. Vi bodde på Ammende villa för två år sen. Jättetjusigt rum och mycket fin frukost. Men som du skriver, inte något hotell som lämpar sig för barnfamiljen.