söndag 30 september 2007

Bootstrapping

Som den blivande marknadsekonom jag nu är läser jag just nu en kurs i entreprenörskap och affärsplanering. I det smällfeta kompendium som är en del av kurslitteraturen fann jag uttrycket "bootstrapper". Enkelt förklarat är det en person (oftast en kvinna faktiskt!) som startar ett företag med ett minimum av resurser. Istället för att köpa hyr man. Istället för att hyra så lånar man. Istället för att låna så får man till skänks. Istället för att få något till skänks så hittar man något i en container. Ni förstår poängen?

Personligen är jag en helhjärtad bootstrapper. Och det roliga med "bootstrapping" är att det gäller inte bara företagande och entreprenörskap, det gäller inredning också. Det handlar om att ersätta pengar med fantasi och kreativitet och att omsätta sina idéer till verklighet med en liten budget. Hur mycket roligare är inte det än att häva upp bunten med kreditkort på disken och säga till expediten "Ge mig ett hem, damen!"?

Efter att ha surfat runt åtskilligt i blogosfären har jag funnit dussintals medsystrar. Vi knepar och knåpar och skapar fantastiska ting av nästan ingenting. Och några av dessa bootstrappers kommer säkert att bli stolta egna företagare en dag. Kanske inte på heltid, och kanske inte för alltid. Men de har gjort det för att fylla ett behov hos sig själva och medan de har gjort det har de glatt sina medmänniskor också. Saker behöver inte alltid vara stora och märkvärdiga för att betyda något.

Jag avslutar mitt texttyngda inlägg med en bild från en bootstrapper som står mig nära. Inte geografiskt men tankemässigt. Det började med en bunt stuvar, en bok och en symaskin. Vart kommer det att sluta Lotta? *kram*Det är Lotta som har bloggen Min Trygga Vrå som generöst har lånat ut en bild på en av sina söta dockor. Tack Lotta!

I morgon blir det inget inlägg. Då ska jag sova bort större delen av dagen på Sergelkliniken medan en stilig läkare fixar min menisk. Hasta la vista babes, vi ses snart! Kram på er alla ni som tittar in och läser!

3 kommentarer:

Lotta sa...

Men hjärtat då! Nu blev jag rörd! Vilket härligt upplyftande inlägg du gör så här i tidiga natten!

Önskar dig en skön sömn i morgon! Och att ditt knä snabbt blir kanonbra!

Pussar och kramar

www.beasbarnslikheter.blogspot.com sa...

Jag är en riktig entrepenör...en entrepenör som är slumrande och lite lat stundtals, men ändock. Tack för ett bra inlägg. Ska komma ihåg uttrycket!

therre sa...

Det som är så bra med den här inredningsstilen är ju att den inte behöver kosta så mycket. Detaljerna man köper nya kan kosta en del, men möblerna är ju typ gratis ;)

Hoppas det går bra imorgon hos läkaren!