måndag 4 augusti 2008

Utmanad!

Jag har blivit utmanad av Bea som vill veta mer om mitt bokläsande. Som den bokmal jag är har jag givetvis antagit utmaningen. Håll tillgodo! :-)

1.Vilken bok läste du senast?
"Ordination: Vardagsfeminism" av Jennie Sjögren. Lånad på biblioteket efter att jag läst "Bitterfittan" och letade efter något mer uppeldande och sprängkraftigare. Nä, det blev ingen explosion av den heller. Jag övergick istället till att läsa engelsk eskapism i form av P.G Woodehouse - i de berättelserna håller kvinnorna i rodret och männen är de romantiska fjollorna. Uppfriskande verklighetsflykt! :-D

Bitterfittan av Maria Sveland: För de som klarat av att blunda och räkna till 10 länge. Light-feminism.

2. Vilken bok skall du börja på härnäst?
Jag ska nog läsa ut de jag håller på med först. Just nu läser jag P.G Woodehouse "Alla tiders Woodehouse" som är en samling noveller. Lite härlig gammaldags eskapism som sagt. Dessutom har jag börjat på J.K Rowlings "Harry Potter and the Deadly Hallows". Köpte den på kryssningen förra helgen men hann bara börja på den. Igår plockade jag fram Michael Moores "Korkade vita män" och den måste jag nog läsa ut på en gång för den är rolig, tänkvärd och upprörande (särskilt om man gillar USA, vilket jag inte gör sådär överdrivet men jag blir upprörd och förbannad ändå). Det kan verka knasigt att ha flera böcker på gång samtidigt men jag växlar mellan dem efter humör och kynne. Det har jag nog gjort ända sedan jag började läsa som femåring.

Engelsk eskapism när den är som bäst. Fullkomlig avkoppling för hjärnan och härlig mysläsning.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Det fördelar sig ungefär 60/40 till kvinnornas fördel. Att det är så mycket män beror på min vurm för deckare av Arne Dahl och Peter Robinson och att kurslitteratur i logistik och ekonomi i huvudsak tycks vara författade av män.

Kan läsas fristående men vinner på att man läser böckerna i rätt ordning. Ingen uppoffring för de är välskrivna och spännande.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Aldrig. Däremot kan jag känna vemod när jag läser en riktigt bra bok. En lätt ångestladdad känsla av att "Åh nej, snart är den här fantastiska upplevelsen till ända". Och när jag läser torr kurslitteratur är tanken snarare "Måtte eländet ta slut snart". Bra kurslitteratur bjuder på aha-upplevelser och lockar till mer läsning. Jag ljuger inte, sådana böcker finns faktiskt. :-)

Brutalt elak med humor och ironi som främsta vapen. Beroendeframkallande!

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv.?
Jag väljer efter omslag och egen intuition. Recensioner har en tendens att lämna mig besviken, det andra tycker är en fantastisk läsupplevelse kan lämna mig med en undran "Vad var det som var så fantastiskt? Saknas det sidor i mitt exemplar?" En sådan läsupplevelse är t ex "Bitterfittan" som är så omtalad. Den omtalade sprängkraften i den boken märkte jag inte mycket av. Men så har jag redan fått mina smällar av mansstrukturen i samhället så jag är väl antagligen luttrad i överkant. Jag finner det mest beklämmande att en sådan bok måste skrivas och att den får sådana lovord som "Tankeväckande" och "En nödvändighet för alla kvinnor att läsa". Det är 2008 och vi borde ha kommit längre.

Kan läsas fristående men vinner på att läsas i rätt följd. Mästerliga böcker, vansinnigt svåra att lägga ifrån sig.

6. När blir en bok för lång?
När den går på tomgång och handlingen inte går framåt. Exempel på det är massiva miljöbeskrivningar och huvudpersonens filosoferande över något helt ovidkommande.

Läckbergs absolut bästa bok. Lämnar inget större intryck efter sig men den funkar som tidsfördriv på tåget.

7. Läser du lika gärna på engelska som svenska?
Jag har varit dålig på att läsa på engelska. Inte för att jag är dålig på engelska utan för att jag är bekväm av mig och har läsandet främst som avkoppling. Men just nu har jag faktiskt börjat på "Harry Potter and The Deadly Hallows" så jag har börjat ta tag i det. Bra uppvärmning inför skolan, har insett att det blir kurslitteratur på engelska i åtminstone en av de första kurserna.

J.K Rowling knyter ihop säcken för gott med en härlig epilog. Hela serien är jämn och bra förutom "Halvblodsprinsen" som bara är en transportsträcka full med förklaringar.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Emma Hambergs "Brunstkalendern" tipsade jag flitigt om på Familjeliv när jag läst den. Ett slags djupsinnig chic-lit som fick mig att gråta, skratta och sträckläsa. Den berörde mig djupt och det hade jag verkligen inte räknat med. Annars är min stående rekommendation Arne Dahls serie om A-gruppen. Välskrivet, träffsäkert och så långt ifrån den klyschiga luggslitne ensamme kommissarien som det går att komma.

Får ögonen att tåras och är mer feministisk sprängkraft än Bitterfittan faktiskt. Där Bitterfittan gör kvinnor till offer skriver Hamberg om kvinnor som tar makten över sina liv. Dessutom lockar den till skratt också.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?
Oh, ja. Ibland ger jag upp ens innan jag öppnat boken...


Franske Forbindelser av Lise Septimius Krogh känns som nästa måste i inspirationsväg. Min födelsedagspresent till mig själv?

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla?
Fackböcker om inredning och kokböcker. Fifty-fifty med romaner och deckare.

Behöver ingen närmare presentation. Alla har den och jag vill baka allt!

Nu Bea vet du lite mer om mitt läsande och tänkande kring böcker. Are you chocked? ;-)

7 kommentarer:

beas barnslikheter sa...

Hihi...nej, jag är inte särskilt chockerad...jag är glad att jag valde just dig och jag visste att du hade några härliga överraskningar i bakfickan. Jag vill nu läsa "Brunstkalendern", Woodehouse och blivit påmind ännu en gång till att jag ska tag i och läsa "Korkade vita män". Jag är ett stort fan av MM.


Jag störtgillar hur du presenterade utmaningen. Bitvis personlig, och du lyckas vara både partisk OCH opartisk på samma gång. Jag tycker om hur du inflikat med bilder med korta beskrivningar.

Inspirerande! Och jag ser mycket gärna att du skriver lite boktips då och då.

Väl genomfört arbete...du får MVG i betyg av mig! :-D

Petra sa...

Åh, jag saknar den tiden då man hade tid för läsning - annat än ströbläddring i tidningar och ett å annat korsord då och då! Numera hinner slempåsen knappt landa i soffan om kvällarna förrän ögonlocken dunsar i golvet! Jäklar vilken gravitationskraft jag måtte ha, haha...
Sköt om dig i sommarregnet!
Kramiz
Petra

Handplockat sa...

Heeej
oj nu inser jag vad jag har saknat dina ord på min blogg
Har DIN sommar varit bra?
Min kommer jag inte att glömma i första taget ;)

Åh vad trist att du åker hem från formex redan på lördagen.. vi tog söndag som träffdag då de flesta var minst stressade då...
=)

ha det bäst

LoppandenLjuva sa...

Länge sen!!
Vilken utmaning och vilka utförliga svar , suveränt !!!
Här fick man många bra boktips , och det behöver jag .Har sån boktorka just nu så jag läser en bok om svenska drottningar :-)
Ha det gott , nu ska jag in i din shop är på jakt efter en skärbräda .
Kramar LOtta

majsan shabby chic sa...

Hörrö din lilla småtjej....Det säger jag inte......Fniss....Jah har köpte av en väldigt snäll man men fick betala en del för det....Så det så ;-) Kram på dig lillen / Majsan

Lotta sa...

Vännen! Om du knycker idéer av mig kan jag lova dig att jag kommer att knycka boktips av dig! Vilken härlig presentation, du är så himla duktig! Jag bugar mig av beundran!

Kram på dig!
Lotta

a home far away sa...

Här fick jag lite bra boktips.Även om det kan vara lite svårare att få tag på de svenska böckerna här i Singapore:-

Ha en fin dag
//Gunilla